sigla

Olimpiada Națională de Matematică 2024

Clasele IX - XII, ediția LXXIV

Târgu Mureş 2 - 7 aprilie 2024

Olimpiada Națională de Matematică 2024

„Matematica este limba cu care Dumnezeu a scris universul” (Galileo Galilei)

INSPECTOR ȘCOLAR GENERAL,
Profesor Paula-Maria DĂRĂBAN


Într-un sistem competitiv, dinamic și provocator, performanțele școlare trebuie să reprezinte o realitate a învățământului românesc.

Ca în fiecare an, Ministerul Educației organizează olimpiadele școlare, concursuri de masă ce reunesc în întrecere pe cei mai înzestrați elevi în toate domeniile. Intrate în conștiința generațiilor, olimpiadele școlare constituie încununarea unei activități îndelungate, perseverente, ele creând starea de competiție, de emulație și fair-play, stimulând fiecăruia dorința de a fi cel mai bun.

Este un context onorant pentru județul Mureș, pentru Inspectoratul Școlar Județean Mureș să găzduiască, în perioada 2-7 aprilie 2024, în municipiul Târgu-Mureș, Olimpiada Națională de Matematică pentru clasele IX-XII, manifestare prestigioasă în care elevii sunt chemați să dea măsura talentului și a cunoștințelor în științele exacte.

Vezi tot mesajul

Dragi elevi,

PREȘEDINTE AL COMISIEI
PENTRU ÎNVĂȚĂMÂNT,
Deputat Dumitrița GLIGA


Olimpiada Națională de Matematică reprezintă o etapă importantă în parcursul vostru educațional, o ocazie de a vă pune la încercare cunoștințele, abilitățile și talentul în domeniul fascinant al matematicii.

Drumul spre succes este presărat întotdeauna cu provocări, dar satisfacția de a depăși obstacolele și de a obține performanță este neprețuită. Așa cum o demonstrație matematică elegantă are la bază o serie de pași logici și riguroși, tot la fel și succesul în viață se construiește prin perseverență, muncă asiduă și încredere în forțele proprii. Faptul că ați reușit să vă calificați la această etapă demonstrează deja perseverență, pasiune și o dorință constantă de a vă depăși limitele. Dedicația cu care vă pregătiți, orele petrecute rezolvând probleme complexe, curiozitatea intelectuală și dorința de a descoperi tainele matematicii sunt calități esențiale care vă vor defini ca oameni și vă vor ajuta să vă construiți un viitor strălucit.

Vezi tot mesajul

Dragi elevi, stimate cadre didactice

MINISTERUL EDUCAȚIEI
SECRETAR DE STAT,
Profesor dr. Ionel-Florian LIXANDRU


Olimpiada Națională de Matematică, ediția de anul acesta, găzduită cu mândrie de Târgu Mureș, este un eveniment deosebit de important în peisajul educațional al României, care adună cei mai buni elevi din țară pentru a-și testa abilitățile și cunoștințele în domeniul matematicii. Această competiție reprezintă nu doar un prilej de concurs și competiție, ci și o oportunitate pentru elevi de a-și dezvolta gândirea analitică, capacitatea de rezolvare a problemelor și creativitatea matematică.

Prin participarea la Olimpiada Națională de Matematică, elevii sunt încurajați să își pună în valoare talentele și să își exploreze pasiunea pentru această știință fascinantă. Olimpiada Națională de Matematică are un impact semnificativ asupra dezvoltării și promovării excelenței în domeniul matematicii în România, și oferă o platformă valoroasă pentru identificarea și recunoașterea talentelor matematice deosebite din rândul elevilor.

Vezi tot mesajul

Olimpiada Națională de Matematică 2024

MINISTERUL EDUCAȚIEI
INSPECTOR PENTRU MATEMATICĂ ȘI ASTRONOMIE,
Profesor Elisabeta Ana NAGHI


Ediția de anul acesta a Olimpiadei Naționale de matematică este a 74-a și se organizează în Vaslui, și Huși în județul Vaslui pentru elevii de clasele a V-a și a VI-a, respectiv a VII-a și a VIII-a, iar pentru elevii de liceu, gazdă este Târgu Mureș, județul Mureș.

Menționând numărul acestei ediții, este potrivit să amintim și de prima medalie de aur obținută de România, în 1959, la Brașov, în contextul în care țara noastră a fost prima gazdă a competiției la nivel internațional. Cu 37 de puncte din maximul de 40, Basarab Nicolaescu, elev ploieștean, în prezent membru de onoare al Academiei Române, și-a construit un nume în domeniul fizicii și al transdisciplinarității, însă întotdeauna în relație cu prima sa pasiune, recunoscând rolul matematicii de „a forma spiritul, o anumită rigoare, o anumită viziune a lumii, structurată de legi, de ordine” și că nu s-a distanțat niciodată de matematică, pentru că „în fizica teoretică, matematica este esențială”.

Vezi tot mesajul

Olimpiada Națională de Matematică „EPISODUL” 74 Clipe de... Olimpiadă

PREȘEDINTELE COMISIEI CENTRALE
ONM 2024, clasele IX-XII,
Profesor univ. dr. Cătălin GHERGHE


Probleme rezolvate, exerciții ratate, idei geniale, greșeli copilărești, începuturile unor prietenii de-o viață, o ploaie torențială în timpul unei plimbări, momente frumoase dintr-o excursie sau dintr-un muzeu, geometrie (neeuclidiană !), bucuria unei medalii, tristețea unei neîmpliniri, speranțe pentru anul viitor sau pentru oricând... Toate acestea sunt câteva frânturi dintr-un nou episod (al 74-lea) al unuia dintre cele mai de succes „seriale” ale concursurilor din România, Olimpiada Națională de Matematică.

Un episod care, ca toate celelalte de până acum, va avea cu siguranță un final fericit.

Multe mulțumiri colegilor (care se văd sau nu se văd) din Târgu Mureș, fără de care „producerea” Olimpiadei Naționale de Matematică din 2024 nu ar fi putut să fie.

Vezi tot mesajul

Gânduri de aleasă prețuire

PREȘEDINTE DE ONOARE
ONM 2024, clasele IX-XII,
Univ. Babeș-Bolyai Cluj-Napoca,
Profesor univ. emerit dr. Dorel I. DUCA


Olimpiada Națională de Matematică este un concurs la care participă cei mai buni elevi la matematică din țară. Anul acesta, Olimpiada Națională de Matematică pentru clasele a V-a și a VI-a are loc în perioada 9-12 mai, la Huși, pentru clasele a VII-a și a VIII-a în perioada 2-7 aprilie, la Huși, iar pentru clasele de liceu în perioada 2-7 aprilie, la Târgu Mureș.

Dar e nevoie de concursuri? Ca om al școlii și participant, ca președinte de concurs la aproape 100 de concursuri interjudețene, regionale, naționale, și în staff-ul unor concursuri internaționale spun că DA. Prin concursuri, elevii se cunosc personal, au ocazia să se compare în confruntarea directă cu colegii lor, au ocazia de a lega prietenii solide și durabile. Prin concursuri se cunosc personal și oameni din generații diferite. „Tinerii” și „bătrânii” nu mai sunt forțe antagoniste, se stabilește armonia între generații. Dar concursurile răspund și unei necesități sufletești a candidaților. Nimeni nu neagă partea minunată a concursurilor sportive, dar progresul omenirii se face nu numai prin sport. „Matematica este însăși viața, iar arta, frumusețea ei.”

Vezi tot mesajul

Dragi colegi,

OLIMPIC INTERNAȚIONAL
Andrei DAVID-ANGHEL


Pasiunea pentru matematică mi-am descoperit-o în clasa a 3-a la cursurile Arhimede. Acolo aveam o profesoară pe nume Aida Frujina care ne explica concepte matematice folosind diferite povești, astfel făcând totul sa fie un joc. Atunci pot sa spun clar că a început să îmi placă matematica. Prietenia mea cu matematica s-a aprofundat in gimnaziu prin doamna profesoară Dana Radu și in liceu prin domnii profesori Victor Vacariu și Dan Dumitrescu.

Prima internațională la care am luat punctaj maxim a fost Balcaniada din 2023. Acolo am primit un subiect destul de enervant: 3 probleme ușoare, după care una incredibil de grea. Din fericire, am avut inspirație și am reușit să o rezolv. Rezolvarea mea a fost apreciată: în jur de 10 pagini, pentru care domnul profesor Gherghe, coordonatorul lotului României a petrecut nu mai puțin de 10 ore să le înțeleagă și să poată negocia pentru punctajul maxim. Îi mulțumesc încă o dată pe aceasta cale.

Vezi tot mesajul
361
Elevi din toată țara
12
Membrii comisia centrală
47
Membrii evaluatori
52
Comisia de organizare
53
Profesori însoțitori
24
Coordonatori loturi